Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Data dodania aktualności: 27 sierpnia 2019

 

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Wróć do
listy artykułów
 

Zobacz również inne artykuły

Polska reprezentacja z medalami na Trisome Games!

Data dodania aktualności 14 października 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Popularny “Well-being”, czyli dobrostan psychiczny – jak o niego zadbać?

Popularny “Well-being”, czyli dobrostan psychiczny – jak o niego zadbać?

Data dodania aktualności 12 października 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Uniknąć Covida

Uniknąć Covida

Data dodania aktualności 12 października 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu