Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Data dodania aktualności: 27 sierpnia 2019

 

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Wróć do
listy artykułów
 

Zobacz również inne artykuły

Kolektury Totatlizatora Sportowego Bez Barier!

Kolektury Totatlizatora Sportowego Bez Barier!

Data dodania aktualności 29 czerwca 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Dlaczego warto skorzystać z pomocy prawnika?

Dlaczego warto skorzystać z pomocy prawnika?

Data dodania aktualności 24 czerwca 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Pomoc psychologiczna – czym jest, czy warto z niej skorzystać?

Pomoc psychologiczna – czym jest, czy warto z niej skorzystać?

Data dodania aktualności 24 maja 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu