Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Data dodania aktualności: 27 sierpnia 2019

 

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Wróć do
listy artykułów
 

Zobacz również inne artykuły

Kodeks Dobrych Praktyk na rynku pracy na rzecz osób z niepełnosprawnościami

Kodeks Dobrych Praktyk na rynku pracy na rzecz osób z niepełnosprawnościami

Data dodania aktualności 9 maja 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Rynek pracy w Polsce a osoby z niepełnosprawnościami

Rynek pracy w Polsce a osoby z niepełnosprawnościami

Data dodania aktualności 9 maja 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
III edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej „STOP Barierom” pod hasłem „STOP COVID

III edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej „STOP Barierom” pod hasłem „STOP COVID

Data dodania aktualności 30 kwietnia 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu