Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Data dodania aktualności: 27 sierpnia 2019

 

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Wróć do
listy artykułów
 

Zobacz również inne artykuły

Jak niepełnosprawność kształtuje rozwój nowych technologii?

Jak niepełnosprawność kształtuje rozwój nowych technologii?

Data dodania aktualności 29 października 2020

Kliknij i przejdź
do artykułu
Wsparcie nauki zdalnej dla dzieci z niepełnosprawnością

Wsparcie nauki zdalnej dla dzieci z niepełnosprawnością

Data dodania aktualności 1 października 2020

Kliknij i przejdź
do artykułu
Mindset – aplikacja wspierająca diagnostykę demencji

Mindset – aplikacja wspierająca diagnostykę demencji

Data dodania aktualności 1 października 2020

Kliknij i przejdź
do artykułu