Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Data dodania aktualności: 27 sierpnia 2019

 

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Wróć do
listy artykułów
 

Zobacz również inne artykuły

Co może zrobić sztuczna inteligencja dla osoby z niepełnosprawnością?

Co może zrobić sztuczna inteligencja dla osoby z niepełnosprawnością?

Data dodania aktualności 25 stycznia 2021

Kliknij i przejdź
do artykułu
Elektroniczna identyfikacja a niepełnosprawność

Elektroniczna identyfikacja a niepełnosprawność

Data dodania aktualności 14 grudnia 2020

Kliknij i przejdź
do artykułu
Telemedycyna a osoby z niepełnosprawnością

Telemedycyna a osoby z niepełnosprawnością

Data dodania aktualności 14 grudnia 2020

Kliknij i przejdź
do artykułu