Dieta

Zdrowa dieta to sposób na zachowanie zdrowia i urody – pomaga utrzymać ciało i umysł w dobrej kondycji. A przy tym chroni przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób i wspiera leczenie już istniejących schorzeń.
Na pytania z zakresu dietetyki, w ramach kampanii STOP Barierom, odpowiada Elwira Gliwska – absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym. Pani Elwira zawodowo udziela wsparcia różnym grupom pacjentów oraz prowadzi projekty naukowo-badawcze z zakresu dietetyki.

Informacje ogólne Dieta a choroby

Spis treści:

Czy można popijać leki herbatą? Czy spożywanie czerwonego wina jest dobre dla serca? Czego należy unikać w diecie po wyłonieniu stomii? Co jeść w przypadku problemów z połykaniem? Czy dieta pudełkowa jest dobrą alternatywą dla osoby z niepełnosprawnością? Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku? Jak można uzyskać poprawę apetytu? Jaka stosować dietę w zespole jelita drażliwego? Jakie jest bezpieczne tempo odchudzania? Jak przybrać na masie ciała? Czy metformina pomaga schudnąć? Czy można jeść jogurty na diecie odchudzającej? Czy dietą można zmniejszyć insulinooprność? Jak można poprawić tolerancję glukozy ? Od 12 lat choruję na cukrzycę typu 2 oraz nadwagę. Pomimo diety i ćwiczeń nie mogą stracić zbędnych kilogramów. Obecnie jestem leczona tabletkami doustnymi na cukrzycę. Mój standardowy jadłospis składa się z 5 posiłków o stałych porach Czy każdy ser należy wykluczyć z diety odchudzającej? Czy można jeść takie rzeczy jak ziemniaki, makaron czy też raczej unikać ich należy? Czy Lody owocowe czy z dodatkiem mleka to produkt całkowicie zakazany?? Czy jest jakiś sposób na to by napady na słodki pokarm czymś zastąpić?? Co w sytuacji, gdy lek przyczynił się do przebrania na wadze?

Czy można popijać leki herbatą?

Wskazane jest, aby leki przyjmować z wodą lub wedle wskazań lekarza, farmaceuty lub producenta określonych na ulotce. Przyjmowanie leków z herbatą może być przyczyną interakcji pomiędzy substancją czynną leku a związkami zawartymi w herbacie co może wpłynąć niekorzystnie na efekt leczniczy.

Czy spożywanie czerwonego wina jest dobre dla serca?

Zawarte w winie substancje bioaktywne, szczególnie rezweratrol, mają ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Warto jednak zaznaczyć, że wina gorszej jakości mogą zawierać szkodliwe związki siarki, a spożywanie napojów alkoholowych regularnie może prowadzić do uzaleznienia. Źródłem cennych substancji bioaktywnych poza winem mogą być warzywa oraz owoce.

Czego należy unikać w diecie po wyłonieniu stomii?

Produkty, które mogą spowodować zablokowanie stomii to niektóre warzywa (kapusta, seler, kukurydza) owoce (ananas, skórka jabłka, włókna pomarańczy, owoce suszone), grzyby, orzechy, nasiona, wiórki kokosowe, popcorn. Warto również unikać produktów gazotwórczych, tj. napoje gazowane, nasiona roślin strączkowych, kapusta, kalafior, rzodkiewka, ogórek świeży, cebula. Niezaleca się również spożywania alkoholu i ostrych potraw.

Co jeść w przypadku problemów z połykaniem?

Żadnego rodzaju trudności w przełykaniu nie wolno bagatelizować, ponieważ mogą być przyczyną zachłystowego zapalenia płuc. Niepokoić powinno częste zakrztuszanie, uczucie zalegania w przełyku, kaszel, ból lub zmiana głosu po połknięciu. Objawy należy skonsultować z lekarzem lub neurologopedą, który pomoże ustalić bezpieczną konsystencję pokarmu lub zlecić inną formę leczenia żywieniowego.

Czy dieta pudełkowa jest dobrą alternatywą dla osoby z niepełnosprawnością?

Dobrej jakości diety na zamówienie mogą być pomocne dla osób, które mają trudności w robieniu zakupów czy przygotowywaniu posiłków. Należy zwrócić uwagę na kaloryczność zamawianej diety oraz jej specyfikę. Warto upewnić się, czy w wybranej firmie cateringowej układaniem jadłospisu zajmuje się dyplomowany dietetyk. Diety pudełkowe przy dłuższym stosowaniu mogą okazać się dość drogim rozwiązaniem i nie zawsze będą spełniały potrzeby i indywidualne wymagania. Warto zastanowić się czy dieta pudełkowa jest konieczna czy też jest zwyczajnie rozwiązaniem najwygodniejszym

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku?

Najważniejsze w profilaktyce raka przełyku jest unikanie czynników ryzyka. Jako czynniki żywieniowe wpływające na ryzyko zachorowania na raka przełyku wymienia się spożywanie napojów o wysokiej zawartości alkoholu, napojów o wysokiej temperaturze, szczególnie gdy są spożywane przez słomkę (tak jak w przypadku Yerba Mate) oraz produktów bardzo ostrych. Ryzyko choroby mogą zwiększać również niedobory witamin oraz spożywanie produktów zanieczszczonych pleśnią. Istotne jest również zapobieganie otyłości oraz odpowiednie leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego. Należy również unikać palenia oraz żucia tytoniu.

Jak można uzyskać poprawę apetytu?

Potrawy powinny być przygotowywane z produktów dobrze tolerowanych i lubianych. Zróżnicowanie produktów w potrawie pod względem kształtu, koloru i tekstury pomoże zmniejszyć uczucie sytości. Produkty na talerzu powinny być kolorowe, świeże, aromatyczne i podane w sposób estetyczny. Posiłek można podawać na większych talerzach, aby porcja wydawała się mniejsza. Dobrym pomysłem może okazać się łączenie różnych smaków w potrawie oraz przygotowywanie posiłków przez kogoś innego, aby uniknąć narażenia na intensywne zapachy podczas gotowania. Korzystne jest również spożywanie posiłków w czystym wywietrzonym pomieszczeniu w towarzystwie rodziny oraz przyjaciół. Apetyt może poprawiać łagodna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, dostosowana do możliwośc

Jaka stosować dietę w zespole jelita drażliwego?

Dieta wskazana w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego to dieta FODMAP, która polega na ograniczeniu podaży wraz z pożywieniem oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli ulegających fermentacji w jelicie grubym.

Jakie jest bezpieczne tempo odchudzania?

Za bezpieczne tempo odchudzania uznaje się utratę 0,5-1kg na tydzień.

Jak przybrać na masie ciała?

Niedobory masy ciała są istotnym problemem klinicznym i w pierwszej kolejności należy ustalić ich przyczynę. Można zastosować wzbogacanie codziennej diety produktami wysokoenergetycznymi, np. śmietanką, żółtkiem jaja, orzechami, olejami roślinnymi. Jeśli interwencja nie przyniesie efektów można rozważyć stosowanie doustnych suplementów pokarmowych. Należy pamiętać, że w przypadku niezamierzonej utraty masy ciała w krótkim czasie należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem, gdyż może to być objaw choroby.

Czy metformina pomaga schudnąć?

Metforminę stosuje się głównie w celu poprawy tolerancji glukozy i zapobiegania rozwojowi insulinooporności. Stosowanie tego leku może wspierać proces odchudzania jednak nie jest to typowo ,,lek na otyłość”, ponieważ największe znaczenie ma ilość dostarczanych kalorii oraz wydatkowanie energii.

Czy można jeść jogurty na diecie odchudzającej?

Jogurt to bardzo dobry produkt i jeśli jest dobrze tolerowany można go spożywać nawet codziennie. Pod warunkiem, że jest to jogurt naturalny, który nie ma w składzie mleka w proszku. W składzie dobrych jakościowo jogurtów powinny być mleko oraz żywe kultury bakterii. Mleko w proszku podnosi kaloryczność produktu, dlatego warto czytać etykiety. Ponadto, jogurt naturalny zawiera szczepy bakterii, które wspomagają pracę jelit, a niektóre badania sugerują, że mogą również wspomagać proces odchudzania. Jogurty słodzone zdecydowanie nie są polecane ze względu na kaloryczność, ale również szybką odpowiedź insulinową. Lepiej wybierać jogurty naturalne i dodawać do nich świeże owoce

Czy dietą można zmniejszyć insulinooprność?

Jak najbardziej. Dieta w insulinooporności zawiera odpowiednią ilość błonnika pokarmowego oraz skrupulatnie określa pory posiłków dostosowane indywidualnie do pacjenta i jego tolerancji. Istotne znaczenie ma również skład jakościowy posiłków pod względem zawartości makroskładników. W diecie zwraca się również na zapobieganie powikłaniom cukrzycy i zespołu metabolicznego. Wyniki pacjentów leczonych dietą bywają naprawdę zaskakujące zawsze jednak wymaga to ogromu pracy i cierpliwości, ale warto.

Jak można poprawić tolerancję glukozy ?

Czynnikiem, który silnie uwrażliwia tkanki na działanie insuliny i pomaga zrzucić zbędne kilogramy jest aktywność fizyczna, jest to czynnik o bardzo korzystnym wpływie na gospodarkę glukozą w organizmie. Jeżeli żadna forma aktywności fizycznej nie jest dla Pani możliwa warto skupić się na rozkładzie posiłków w ciągu dnia i kontroli laboratoryjnej stężenia glukozy i insuliny.

Od 12 lat choruję na cukrzycę typu 2 oraz nadwagę. Pomimo diety i ćwiczeń nie mogą stracić zbędnych kilogramów. Obecnie jestem leczona tabletkami doustnymi na cukrzycę. Mój standardowy jadłospis składa się z 5 posiłków o stałych porach

W przebiegu cukrzycy typu 2 często występuje zjawisko insuliooporności. Zjawisko to powoduje, że komórki nie mogą poprawnie zużywać glukozy i magazynują zapasy w postaci tłuszczu. Leczenie tabletkami powinno uwrażliwiać tkanki na działanie insuliny jednak warto to sprawdzić w laboratorium – wykonać krzywą insulinową. W przypadku insulinooporności czasami korzystna okazuje się zmiana schematu żywienia z pięciu posiłków do trzech. Ważne jest, aby posiłki pod względem zawartości poszczególnych makroskładników były do siebie zbliżone.

Czy każdy ser należy wykluczyć z diety odchudzającej?

Ser żółty to zupełnie inna kategoria produktów niż ser twarogowy (ser biały). Sery żółte są produktem o dużej kaloryczności a także zawierają spore ilości fosforu. Ser biały (twarogowy chudy) ma niższą gęstość energetyczną i może być dobrym źródłem białka. Sery żółte raczej radziłabym ograniczyć, tak jak wszelkie serki topione serki typu fromage (do smarowania na kanapkę) i zamienić je na pasty warzywne, jajeczne i rybne oraz pasty na bazie sera twarogowego.

Czy można jeść takie rzeczy jak ziemniaki, makaron czy też raczej unikać ich należy?

Ziemniaki są warzywem więc jak najbardziej można je spożywać. Należy jednak zaznaczyć, że bez dodatków takich jak masło, śmietana itp. Ziemniaki powinno się oczywiście spożywać w formie gotowanej a nie smażonej. Warto czasem jednak zastąpić je różnego rodzaju kaszami, które zawierają duże ilości błonnika oraz mikroelementów. Jeśli chodzi o makarony to najkorzystniejszą formą jest makaron pełnoziarnisty bądź makaron pszenny gotowany al dente. Makaron pełnoziarnisty zawiera jednak większe ilości błonnika i więcej składników mineralnych.

Czy Lody owocowe czy z dodatkiem mleka to produkt całkowicie zakazany?? Czy jest jakiś sposób na to by napady na słodki pokarm czymś zastąpić??

Lody to raczej zawsze produkt wysokokaloryczny więc raczej bym je odradzała. Wyjątkiem może być sorbet owocowy jednak również nie należy spożywać go zbyt często.

Mleko nie jest produktem zakazanym. Często jednak zwraca się uwagę na to, iż mleko wywołuje silną odpowiedź insulinową, dlatego lepiej jest nie spożywać go na pierwszy posiłek po przebudzeniu a w pozostałej części dnia spożywać w umiarkowanych ilościach. Mleko jest źródłem wapnia, więc myślę, że niekoniecznie trzeba z niego rezygnować.

Z potrzebą cukru jest trochę jak z nałogiem trzeba się do tego trochę przyzwyczaić. Za każdym razem, kiedy poczujemy nagłą i silną potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego należy spróbować się zastanowić nad tym uczuciem i rozważyć z czego ono wynika. Być może wcześniejszy posiłek był zbyt mały lub mózg reaguje w ten sposób na nudę lub zmęczenie. Często pomaga również picie wody mineralnej z cytryną lub świeżymi ziołami (mięta, bazylia) po to, aby odwrócić uwagę od jedzenia i zająć czymś ręce. Jeżeli posiłki będą sycące oraz spożywane o regularnych porach słodkie przekąski mogą okazać się całkowicie zbędne.

Co w sytuacji, gdy lek przyczynił się do przebrania na wadze?

Warto omówić z lekarzem problem przybrania na wadze po zastosowanym leku. W niektórych przypadkach lekarz może zdecydować o zmianie leczenia ze względu na efekt wywoływany przez stosowany lek.